Stiri si noutati

Toyota va prelua participatia pe care GM o detine in Fuji Heavy Industries

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp. a anuntat, miercuri seara, ca a ajuns la un acord de preluare, cu aproximativ 315 milioane dolari, a 8,7 la suta din actiunile pe care rivalul american General Motors Corp. le detine in Fuji Heavy Industries, un constructor auto japonez care produce autoturismele marca Subaru, informeaza AP.
In plus, GM, cel mai mare constructor auto mondial, intentioneaza sa vanda grupului Toyota si restul de 11,4 procente din actiuni si sa puna punct aliantei sale cu Fuji. Gigantul american a apreciat ca nu exista suficiente proiecte de colaborare care sa sutina aceasta alianta, intentionand sa gaseasca alti parteneri si alte piete in regiunea Asia Pacific pentru a-si aloca resursele. Toyota va plati 520 yeni (4,60 dolari) pentru fiecare din cele 68 de milioane de actiuni Fuji pe care le va cumpara in prima etapa de la GM, urmand ca pretul pentru celelalte 89 de milioane actiuni Fuji detinute de GM sa fie stabilit in functie de valoarea pe piata. Miercuri seara participatia de 11,4 la suta din Fuji Heavy avea o valoare de aproximativ 418 milioane dolari.
GM a achizitionat participatia de 20 de procente in Fuji Heavy in urma cu cinci ani pentru suma de aproximativ 1,3 miliarde dolari. In schimb, analistul Merrill Lynch, John Casesa a estimat ca GM va strange doar aproximativ 725 milioane dolari din vanzarea intregii sale participatii in Fuji. Dupa finalizarea tranzactiei Toyota, deja cel mai mare constructor auto japonez, va deveni cel mai mare actionar in Fuji.
Pentru GM decizia de a vinde actiunile pe care le detine in Fuji Heavy ii va oferi grupului auto american ocazia de a-si eficientiza activitatile si a strange numerar pe termen scurt, insa GM are nevoie de un program masiv de restructurare. In primul trimestru al acestui an GM a inregistrat pierderi de 1,1 miliarde dolari si in al doilea trimestru alte pierderi de 286 milioane dolari. In contrast Toyota a inregistrat in anul fiscal 2004, ce a luat sfarsit in luna aprilie 2005, cel mai profitabil an din istoria sa cu un profit net de 10,3 miliarde dolari, pe urma cresterii vanzarilor in America de Nord si Europa.

www.toyota.com

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *