Stiri si noutati

Tolkien online

Cine nu a auzit de Tolkien si de Stapanul Inelelor? Acum, mai toata lumea a auzit, in special din cauza mult mediatizatei produtii cinemtografice. Cei care il citisera pe Tolkien inainte de aparitia filmului, au avut o mica tresarire de neliniste la auzul vestii ca urma sa se toarne un film despre povestea Middle Earth-ului, nefiind foarte convinsi ca pelicula va putea reda farmecul scriiturii lui Tolkien, ca elfilor nu li se va stirbi magia sau ca povestea nu va fi prea hollywoodizata. De fapt, ne era frica sa nu fim foarte dezamagiti cand tabloul creat in detaliu de imaginatia noastra va fi confruntat cu imaginile gata servite de film. In fond, experienta Tolkien este foarte personala, fiecare am avut o reprezentare proprie a personajelor si a locurilor, pentru ca asta reusesc cartile sale sa faca cel mai bine: sa iti puna imaginatia la lucru. Daca am fost dezamagiti sau nu, asta ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi. Cert este ca fenomenul Tolkien a luat amploare, cam ca Harry Potter sau Starwars, si, evident, daca inainte nu prea se gaseai mare lucru pe net, acum sunt zeci, daca nu sute de situri.
Unul dintre aceste situri este www.tolkienonline.com , care mie personal mi-a placut destul de mult, pentru ca mi s-a parut foarte complex, desi reflecta putin isteria generala care s-a manifestat dupa aparitia filmului. Desi nu arata foarte spectaculos, asa cum m-as fi asteptat, situl e foarte accesibil si se navigheaza prin el foarte usor. Nu ii lipseste nici forumul si nici sectiunea de news, care pare destul de bine pusa la punct. Insa ceea ce mi-a placut cel mai mult este faptul ca situl nu este unul pur informativ, ci are si o sectiune de creatie, cu o galerie de imagini interesante si productii literare. Imaginile nu sunt numai reprezentari din film, ci si rezultatul imaginatiei fanilor, acele reprezentari personale de care vorbeam la inceput. Ii gasim pe elfi desenati in acuarela sau creion, in cateva locuri apar pana si Sauron si Morgoth, marile personajle negative care sunt putin sau deloc conturate in film. La sectiunea de literatura apar si operele entuziastilor imitatori, care nu sunt in marea lor majoritate proaste. Apar pana si posibile continuari sau variante ale povestirilor din carte, cati dintre noi neimaginandu-ne ce se intampla cu Aragorn la batranete sau cum decurge calatoria elfilor spre Valinor?
Situl merita vizitat, macar din curiozitate sau ca o alternativa la cel oficial al filmului, mult mai spectaculos ca grafica, dar mai sarac in continut.
Sonia Lodi, BizWords.ro

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *